Chvilku strpenínačítám obsah

Kladské pomezí dětem, turistická oblast
Filtrování podle
Aktuality

Pohádkový kuželník v Ratibořicích

Datum publikace: 28. 05. 2021

I my tvoříme příběh Kladského pomezí...

Pár kroků od slavného Gutfreundova sousoší Babičky s dětmi stojí historický kuželník. V minulosti sloužil hře v kuželky, v současnosti se využívá jako informační bod pro turisty, prostor pro pořádání folklorních akcí i místo interaktivní výstavy Báchorky a pohádky spisovatelky Boženy Němcové.

Kde se zrodil nápad vdechnout chátrajícímu Panskému kuželníku nový život?
Všichni, kdo Ratibořicemi byť jen procházeli, si zašlé slávy kuželníku nemohli nevšimnout. Ani nám nebylo lhostejné, v jakém stavu se budova Panského hostince a kuželníku nachází. Obnova hostince bude velmi nákladná, a tak jsme se rozhodli vrátit slávu přilehlé budově. Místní akční skupina Mezi Úpou a Metují společně s Národním památkovým ústavem a námi se v roce 2011 dohodla na podobě a účelu a nová éra Panského kuželníku se pomalu začala rýsovat. Jaké jsou klíčové momenty z historie kuželníku?
Klíčovými momenty jsou bezpochyby jeho výstavba a velmi specifické využití pro hru v kuželky. Umístění v dosahu zámku, ze kterého je to ke kuželníku pohodlná vycházka, zaručilo této „sportovní“ budově hojnou návštěvnost. Ovšem jak éry a móda přicházejí, tak také odcházejí. A tak i na kuželník dopadla dlouhá doba nečinnosti a nevyužití, které se značně podepsalo na jeho technickém i vizuálním stavu. Naštěstí pro něj dostal v roce 2012 druhou šanci a za pomoci dotací se neziskovým organizacím podařilo státní majetek opravit a opět ho vrátit k užívání. Jaké změny kuželník v průběhu času provázely?
Za jeho dlouhého života se vystřídaly tři éry. První, ve které se honosil jako páv krásným peřím, pohodlnými taburety a sofistikovanými rozhovory u hry v kuželky. Druhá pak méně šťastná, kdy se na něj zcela zapomnělo a on trpělivě čekal, a konečně třetí éra, kdy povstal jako bájný Fénix z popela a nadechl se k novému žití a využití. Dnes je využíván jako informační bod poskytující základní služby pro turisty, jako hostitel folklorních akcí a jako místo interaktivní výstavy Báchorky a pohádky spisovatelky Boženy Němcové. Co v kuželníku chystáte do budoucna?
Chceme být kuželníku dobrými uživateli, za které by se ani kněžna Zaháňská nemusela stydět. Myslíme si, že poskytování informací pocestným a kolemjdoucím je velké plus nejen pro kuželník a Ratibořice, ale i pro celou lokalitu. Dále bychom rádi dále šířili moudrost a osvětu vycházející z Pověstí a báchorek Boženy Němcové. Stávající interaktivní výstavu, která je připravená nejen pro děti, bychom chtěli postupně rozšiřovat a zatraktivňovat. Na výstavu se vážou regionální výrobky spojené s jednotlivými postavami z knih Boženy Němcové. Ať už se jedná o velmi žádané dolepovací knížečky ilustrované místní ilustrátorkou, nebo třeba záložky či pexeso. Myslíme si, že osvěty není nikdy dost a když je ještě podaná zajímavou, hravou a interaktivní formou, může nejednomu školákovi usnadnit literární učivo. Co je podle vašeho mínění na tomto místě to NEJ?
Už jste byli v Ratibořicích někdy brzy ráno či pozdě večer? To, co tam na člověka dýchá, se nedá popsat. Ta energie tam samozřejmě proudí, i když je v údolí spousta lidí, člověk ale musí být o to vnímavější. A tak to je i s kuželníkem – genius loci tohoto místa je nepřenositelné a nenahraditelné. Však si přijďte také dát pár doušků ze vzdušných lázní – z Ratibořic. O historii i současnosti kuželníku jsme si povídali s Jiřím Kmoníčkem, ředitelem obecně prospěšné společnosti Centrum rozvoje Česká Skalice.

ZPĚT NA AKTUALITY

Kontakty

Kladské pomezí, o.p.s.
Karlovo náměstí 179
547 01 Náchod

tel./fax: +420 602 190 198
e-mail: info@kladskepomezi.cz
www.kladskepomezi.cz

Sat

Ke stažení