Chvilku strpenínačítám obsah

Kladské pomezí dětem, turistická oblast
Filtrování podle
Aktuality

Romantická turistická chata s nádherným výhledem do kraje

Datum publikace: 20. 05. 2021

I my tvoříme příběh Kladského pomezí...

Dva a půl kilometru jihovýchodně od města Náchoda stojí kopec Dobrošov s unikátní Jiráskovou turistickou chatou, kterou vystavěl slavný architekt Dušan Jurkovič. Její romantická podoba a výhled do dalekého kraje jsou balzámem nejen pro znavené pocestné.

Kdy byla Jiráskova chata postavena?
Stavba turistické chaty, tzv. útulny na Dobrošově, se pojí s rokem 1895. Dokončena byla v říjnu a veřejnosti zpřístupněna 1. prosince, ale to ještě nebyla Jiráskova chata, kterou známe dnes. Iniciátorem původní stavby byl zakladatel a první předseda náchodského Klubu českých turistů Alois Bureš. Mimochodem odbor Klubu českých turistů byl v Náchodě založen 25. února 1893. Hojně navštěvovaná chata s rozhlednou už v prvním desetiletí 20. století nestačila velkému zájmu veřejnosti. Po 1. světové válce, v roce 1923, se tak začíná v květnu bourat a už 28. září téhož roku je otevřena chata nová, postavená podle projektu architekta Dušana Jurkoviče a pojmenovaná podle spisovatele Aloise Jiráska, který jméno chatě propůjčil v červenci 1921 při oslavách svých 70. narozenin v Náchodě. Můžete přiblížit další zajímavé momenty z historie Jiráskovy chaty?
Těch je celá řada. Třeba s Dušanem Jurkovičem se jednalo už v roce 1910, projekt dokončil v roce 1912. V roce 1914 padl návrh, aby nová chata nesla jméno slavného rodáka z Hronova a kladení základního kamene, které se konalo během tzv. Jiráskovy slavnosti v den jeho 70. narozenin 9. července 1921, se účastnilo dnes nepředstavitelných 60 tisíc lidí a mezi nimi například Jiří Guth-Jarkovský. Elektřina byla do chaty zavedena v roce 1931. V listopadu 1937 byla chata předána československé armádě a ještě do konce roku se do ní nastěhovala 3. rota strážního praporu V., které ochoz rozhledny sloužil jako pozorovatelna. V červnu 1950 byla chata Klubu českých turistů odejmuta a činnost klubu zrušena. V roce 1995 ji v zuboženém stavu za 6,9 milionu korun koupil Okresní úřad v Náchodě a obratem ji za stejnou cenu prodal Klubu českých turistů, protože její vrácení prostřednictvím restituce nebylo možné. A konečně poslední důležitý mezník – generální oprava podle projektu ing. arch. Milana Weinera v roce 2002 a opětované předání veřejnosti dne 14. září. Vnímáte nějaké změny od vzniku Jiráskovy chaty po současnost?
Zdá se mi, že se mění vztah lidí ke stavbám, které stojí ve vzdálených nebo hůře dostupných místech a ochota přispět na jejich zachování. Mezi tyto stavby bohužel patří i turistické chaty Klubu českých turistů. Našimi předky byly postaveny tam, kde měly lidem poskytnout mimo jiné v případě špatného počasí střechu nad hlavou a občerstvení. Dopředu se počítalo s tím, že nebudou výdělečné a v lepším případě jejich provoz pokryje alespoň běžné provozní náklady. Větší investice spojené s rekonstrukcí ale zůstaly zcela odkázány na získání finančních prostředků z jiných zdrojů – především z darů a sbírek. V roce 1919 byla vyhlášena sbírka a na stavbu tehdy podle archivních materiálů přispělo „384 občanů a organizací z celých Čech. Sbírka vynesla 213 149,80 Kč, 11 000 cihel a 31 m3 písku.“ V případě obnovy na přelomu 20. a 21. století bylo nutné, aby státní podpora činila 95% nákladů. To je realita, kterou je třeba respektovat. I Jiráskovu chatu navštěvují lidé převážně jen za hezkého počasí a je to škoda. Chystáte nějaké zatraktivnění chaty pro turisty?
Chceme zrekonstruovat ubytovací kapacity a nabídnout turistům pokoje podle požadavků současných standardů. V plánu je také dokončení úprav okolí chaty podle původního projektu architekta Dušana Jurkoviče. Ve dvacátých letech minulého století se je bohužel nepovedlo provést kvůli nedostatku financí. A turisty bude jistě zajímat i vybudování naučné stezky, která je provede „Po 5 stavbách Dušana Jurkoviče ze zámku v Novém Městě nad Metují na Jiráskovu chatu na Dobrošově“. Co je podle vás tím NEJ Jiráskovy chaty?
Rozhodně úžasný kruhový rozhled z věže, kvůli kterému se vyplatí vystoupat 99 schodů. Odměnou za jejich zdolání je nezapomenutelné panorama. Podívat se můžete od Hradecka až ke Krkonošskému národnímu parku, od Náchodska po Broumovsko a krásný výhled je samozřejmě také na Orlické hory. Chata je skvělým výchozím bodem značených pěších a cyklistických turistických cest. Z výšky 624 metrů nad mořem mohou turisté zamířit do údolí v okrese Náchod a sousední gminy Kudowa Zdrój v Polské republice, k polskému Národnímu parku Stolové hory, do Chráněné krajinné oblasti Broumovsko i do Orlických hor. V neposlední řadě je Jiráskova chata také skvělým místem k odpočinku a příjemnému posezení s výtečnou kuchyní. Srdečně vás zveme! O historii i současnosti chaty jsme si povídali s Ing. Jaroslavem Rohulánem z náchodského Klubu českých turistů.

ZPĚT NA AKTUALITY

Kontakty

Kladské pomezí, o.p.s.
Karlovo náměstí 179
547 01 Náchod

tel./fax: +420 602 190 198
e-mail: info@kladskepomezi.cz
www.kladskepomezi.cz

Sat

Ke stažení