Chvilku strpenínačítám obsah

Kladské pomezí dětem, turistická oblast
Filtrování podle
Aktuality

S Toulavým baťohem na výlet pro celou rodinu

Datum publikace: 09. 05. 2021

Cestovatelská ilustrovaná mapa vás provede těmi nejlepšími zážitky pro malé i velké. Odměnu získá každý, kdo navštíví alespoň pět míst z regionu Kladské pomezí.

Máte mapu vašeho kraje? To je nejčastější otázka, kterou slýchají pracovníci každého informačního centra. Ať už se vydáte do kteréhokoliv z „íček“ Kladského pomezí, odpoví vám, že ano a nabídnou vám cestovatelskou hru Toulavý baťoh

Ta obsahuje kreslenou mapu s místy, na nichž se budou bavit malí i velcí. Kdo chce vidět medvědy či daňky, vyrazí na náchodský zámek. Pro hříšné duše je připraveno Peklo u Nového Města nad Metují. V Muzeu bratří Čapků si sestavíte robota nebo zahrajete pexeso. Po stopách naší slavné spisovatelky Boženy Němcové se můžete vydat do České Skalice, kde strávila své dětství nebo do Červeného Kostelce, kam se nastěhovala s manželem hned po svatbě. Takových míst vám Toulavý baťoh doporučí několik desítek, takže výběr je jen na vás.

Kdo chce kam…

Pokud se ale nemůžete rozhodnout, připravili jsme pro vás několik tipů na to nejzajímavější, co byste si určitě neměli nechat ujít. V Náchodě můžete „Zažít Primátor“. Tak se nazývá exkurze pivovaru spojená s výkladem o historii, ochutnávkou piva a limonád. Rovněž v Náchodě lze navštívit Muzeum kočárků, panenek a patentních listin. Spatříte tu největší evropskou sbírku vozítek nejmenších dětí z období let 1760 až 1970. Ojedinělost výstavy spočívá v patentové dokumentaci, včetně originálů královských listin pro kočárky, panenky, auta, ponorky, bicykly a letadla. 

V Novém Městě nad Metují můžete navštívit volně přístupnou vyhlídku v areálu wellness hotelu Rajská zahrada, v němž je možné si dát kávu či se naobědvat.

Jestli chcete vidět, jak vypadá pravý Rebel, naleznete ho před Městským muzeem ve Rtyni v Podkrkonoší. Uvnitř této budovy se nachází největší expozice hornictví v severovýchodních Čechách mapující 400 let těžby v Jestřebích horách. Pro děti je připravena brožurka o rtyňských pověstech plná různých úkolů. Nejšikovnější děti, které splní všechny úkoly, mohou vyhrát lákavé ceny.

Nejen uhlí se v našem kraji těžilo. Nedalo od Rtyně v Podkrkonoší se nachází Měděný důl Bohumír. Stačí nasadit helmy s baterkou a můžete se spolu s průvodcem vydat do nitra Země. V chodbách dolu poznáte těžkou práci našich předků i příběhy opředené podzemí. V horku se zde ochladíte a úkryt tu naleznete i před deštěm. Odvážné jedince čeká na konci hornická zkouška.

Z chodeb českých se přesuneme do těch polských. Podzemní město Osówka vzniklo v průběhu druhé světové války. Během krátké doby tu byl postaven ohromný systém chodeb, hal a těžebních jam. Odborníci tvrdí, že zde měly po dokončení pravděpodobně vzniknout tajné ubytovny pro německé vojáky nebo továrna na výrobu zbraní, či dokonce atomové laboratoře. Pro návštěvníky je připravena historická, expediční a extrémní trasa.

… pomozme mu tam.

Dáváte před putováním pod zemí přednost ježdění na kole? Nevadí, Kladské pomezí nabízí síť cyklostezek a cyklotras s možností využít cyklobusy. Pokud ale budete potřebovat své jízdní kolo na chvíli odložit, můžete využít moderní Cyklodům v Broumově. Je zde rovněž WC a svým zádům můžete odlehčit v úschovně zavazadel, ale Toulavý baťoh tu rozhodně nenechávejte. Veškeré služby jsou poskytovány zdarma. 

V Broumově stojí kromě benediktinského kláštera za návštěvu také Farma Wenet. Potkáte se tu s velbloudy Honzou a Princeznou, zvědavými lamami, kozami, oslíky, pštrosy, dikobrazy a jinými domácími i exotickými zvířátky.

Nedaleko odtud se nachází obec Adršpach, jejíž skalní město zajisté znáte. Věděli jste ale, že od Ozvěny vede zábavná interaktivní stezka k zámku rodu Nádherných? V něm se nachází pohádkový místnost s úkoly, úniková hra, horolezecké muzeum a v místní kavárně si můžete za odměnu dát zákusek.

Náš poslední tip je Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují. Unikátní exponáty trojrozměrných miniatur známých památek, techniky i robotů jsou doplněné zvukovými efekty a interaktivními prvky, od kterých se budete mít problém odlepit.

Jak cestovat a ještě něco vyhrát?

Pokaždé, když do nějakého města zavítáte, zkontrolujte si na mapě, zda právě zde neobdržíte razítko. Jakmile jich budete mít alespoň pět, čeká na vás cena s motivem Toulavého baťohu. To ale není vše. Pokud poskytnete svůj kontakt, budete na konci sezony zařazeni do slosování o hodnotné ceny. 

A co můžete vyhrát? Pobyty v kempu Brodský Červený Kostelec, wellness hotelu Rajská zahrada a na farmě Wenet. Získat můžete rovněž poukaz na zážitkový den v Adršpachu, který zahrnuje rodinné vstupné na zámek Adršpach, do skal i na únikovou hru a občerstvení v zámecké kavárně. Všechny milovníky vojenských staveb pak potěší odměny v podobě rodinných vstupenek do podzemního města Osówka, Bastionu I a podzemní pevnosti Josefov.

Slosování proběhne 4. října 2021 a následně budou výherci kontaktováni prostřednictvím e-mailu. I kdyby se na vás štěstěna neusmála, mapu nezahazujte. Nejen, že do ní i nadále můžete sbírat razítka, ale zároveň vám poskytne tolik tipů na výlety, že na absolvování všech budou i letní prázdniny krátké.

Mapu v elektronické podobě naleznete spolu s dalšími informacemi na www.toulavybatoh.cz

Přejeme krásné jaro i léto plné legrace a zážitků v Kladském pomezí!

Text: Jiří Švanda
Ilustrace: Petr Čuhanič


ZPĚT NA AKTUALITY

Kontakty

Kladské pomezí, o.p.s.
Karlovo náměstí 179
547 01 Náchod

tel./fax: +420 602 190 198
e-mail: info@kladskepomezi.cz
www.kladskepomezi.cz

Sat

Ke stažení