Chvilku strpenínačítám obsah

Kladské pomezí dětem, turistická oblast
Filtrování podle
Aktuality

Na běžkách zimní krajinou Náchodska

Datum publikace: 02. 01. 2021

Se začátkem roku je dobré opět zapracovat na fyzické kondici, která dostala při vánočním mlsání zabrat. Výlet zimní krajinou na běžkách je ideální způsob, jak spojit příjemné s užitečným.

Vzhledem k současné situaci je pobyt v přírodě tou nejlepší možností, jak „provětrat“ hlavu plnou starostí. Na webu ski.kladskepomezi.cz naleznete pravidelně aktualizované informace o zimní údržbě tratí a tipy kam vyrazit. My se tentokrát vydáme na dva běžkařské výlety po okolí Náchoda.

Od Jiráskovy turistické chaty kolem pevnosti Dobrošov 

Začneme zlehounka výletem, který můžeme absolvovat na běžkách i pěšky. Máme před sebou 3,5 km dlouhý okruh na Dobrošově. Zaparkujeme u Jiráskovy turistické chaty. Od ní se vydáme vpravo, budeme tedy zpočátku následovat naučnou stezku Dobrošov.

Po cestě můžeme zahlédnout kapli sv. Antonína Paduánského z roku 1933. Urazíme dalších 500 metrů a spatříme Dobrošov, nejznámější dělostřeleckou tvrz československého pohraničního opevnění. Stavba byla zahájena v září 1937, avšak nikdy nebyla dokončena. Práce byly přerušeny po Mnichovské dohodě v roce 1938. Z původně projektovaných šesti bojových a jednoho vstupního objektu byly dokončeny jen tři (dělostřelecký srub Zelený a pěchotní sruby Můstek a Jeřáb). Všechny objekty měly být propojeny podzemními chodbami a sály, posádku pak mělo tvořit 571 mužů. Po Mnichovské dohodě byla pevnost bez boje vydána Německu a stavební firmy zasypaly všechny vstupní šachty nevybudovaných objektů. Po válce byl objekt opuštěn, až v roce 1969 byla tvrz zpřístupněna turistům. V současné době probíhá kompletní rekonstrukce a tvrz je pro veřejnost dočasně uzavřena.

Pokračujeme běžeckou stopou dále a za zatáčkou míjíme jeden z dobrošovských srubů (N-D-S 72 „Můstek“). Postaven byl ve IV. stupni odolnosti a jeho posádka měla sestávat ze 40 mužů. Můstek je vybudován na nejvyšší kótě v okolí. A právě kvůli umístění se pro srub počítalo s dělostřeleckým pozorovacím zvonem pro potřeby navádění střelby. Dnes je srub součástí prohlídky tvrze Dobrošov.

Od Můstku následuje mírné klesání. Po cestě si u modře natřené studny vzpomeneme na Cimrmanovu slavnou masku „pumpa v zimě“, za kterou (málem) získal hlavní cenu na maškarním bále. Pokračujeme dále až k vrchu Maliňák a pomalu stoupáme zpět k Jiráskově turistické chatě. Zde najdeme možnost občerstvit se v restauraci (závisí na příznivé epidemiologické situaci) a pokochat se prací architekta Jurkoviče, podle jehož návrhu byl objekt rekonstruován. Součástí budovy je 25 metrů vysoká věž obložená dřevem. Z ochozu je překrásný výhled do všech světových stran – na Krkonoše, Podkrkonoší, město Náchod, Jestřebí hory, Adršpašsko-teplické skály, Ruprechtický Špičák, Orlické hory či vodní plochu Rozkoše.

Z Velkého Poříčí do Malých lázní Běloves 

Náš druhý běžkařský výlet (3,5 km) tentokrát nebude okruhem, ale v cíli můžeme využít k návratu vlak. Začínáme na parkovišti firmy ATAS elektromotory ve Velkém Poříčí. Pohybujeme se v blízkosti cyklostezky u řeky Metuje. Ta nás vede do Malého Poříčí, kde si můžeme na chvíli odpočinout v přístřešku. Po občerstvení se čajem či kávou z termosky pokračujeme dále směrem k hraničnímu přechodu. Pomalu běžkujeme kolem rodinných domů v Bělovsi a přibližujeme se k našemu cíli. Vydáme se přes most do nového areálu Malých lázní Běloves.

Hned po příchodu se můžeme osvěžit ze zimního pítka s minerální vodou. Prohlédneme si relaxační zónu. Ta je tvořena lehátky a Kneippovým chodníkem. Vodu v něm teď sice nenajdeme, ale v horkých dnech je ponoření se do ní opravdu příjemným zážitkem pro unavené nohy. Místní Kolonáda Café nabízí pro změnu gastronomické potěšení v podobě zákusků i kvalitní kávy. Lepší cíl naší cesty jsme si tedy nemohli vybrat.

Co v zimě ještě neminout v Náchodě?

Expozice lázeňství 

Ve zrekonstruované Vile Komenský v Malých lázních Běloves se nachází vitríny s exponáty s tematikou lázeňství. Můžeme zde spatřit vrtnou hlavici, ukázky průřezu hornin či plášť, ve kterém byly odebrány první vzorky vod. Součástí expozice jsou rovněž informační tabule s fotografiemi, podle nichž můžeme porovnat historickou a současnou podobu lázní. Na celou expozici dohlíží soška sv. Jakuba, jež byla původně umístěna v běloveské kapličce, kde pramenila minerální voda Ida. V budově je rovněž celoročně otevřené informační centrum, které nabízí upomínkové předměty a je místem konání přednášek a besed.

Lesopark Montace   

Součástí lesoparku je naučná stezka nabízející možnost strávit čas na čerstvém vzduchu a   dozvědět se více o místní přírodě. Díky jednotlivým stanovištím zjistíme, jak dlouho se rozkládají různé druhy odpadu, kdo žije v lese nebo jak vypadají stopy lesních zvířat. U vojenského bunkru byl obnoven lesní rybníček a vytvořen mokřadní biotop, který přispívá k lepšímu zadržování vody v krajině. Vzniklo tak ideální prostředí pro ohrožené obojživelníky, vodní hmyz a mokřadní rostliny. První zastavení stezky se nachází za pivovarem.

Galerie výtvarného umění v Náchodě   

Velkolepá galerie se nachází v prostorách bývalé jízdárny náchodského zámku. Výstavy bývají zaměřené na díla významných českých umělců 20. století a současnosti. Prohlédnout si můžeme rovněž stálou expozici ruského malířství 19. a počátku 20. století. Každý měsíc pořádá GVUN sobotní výtvarné dílny pro rodiče s dětmi a čtvrteční dílny pro seniory. V průběhu roku se v galerii konají komentované prohlídky, koncerty a přednášky. Aktuality na webu www.gvun.cz

Obora Zámecký kopec 

Kromě zámeckých medvědů Ludvíka a Dáši nalezneme jen pár desítek metrů od hlavní brány daňky a muflony. Ti žijí v oboře na kraji Aleje Kateřiny Zaháňské v areálu bývalého letního kina o rozloze 2,5 hektaru. K vidění jsou zde starší zvířata s mohutným parožím i roztomilá mláďátka – dančata a muflončata.

ZPĚT NA AKTUALITY

Kontakty

Kladské pomezí, o.p.s.
Karlovo náměstí 179
547 01 Náchod

tel./fax: +420 602 190 198
e-mail: info@kladskepomezi.cz
www.kladskepomezi.cz

Sat

Ke stažení