Chvilku strpenínačítám obsah

Kladské pomezí dětem, turistická oblast
Filtrování podle
Aktuality

POZNEJTE BROUMOVSKO VŠEMI SMYSLY

Datum publikace: 07. 07. 2020

Navštivte místo plné překrásných přírodních scenérií, rozhleden a unikátních barokních památek. Toulat se můžete divokými soutěskami a procházet se pěšinami, kde vám davy turistů nebudou šlapat na paty. Mluvíme o Broumovsku. O kraji, které sousedí s Adršpašsko – teplickými skalami na samé hranici s Polskem. Kraj nedotknuté přírody a barokních památek, v nichž se zastavil čas.

Srdcem Broumovského výběžku zasazeným v širokém údolí řeky Stěnavy mezi Javořími horami a Broumovskými stěnami je město Broumov. Místní neobyčejné umělecké krásy zde byly po staletí hospodářsky kultivovány pod správou řádu benediktinů. Historie a duch místa na vás zapůsobí především po návštěvě Benediktinského kláštera v Broumově. Během prohlídky s průvodcem uvidíte hned několik největších místních zajímavostí – klášterní kostel, knihovnu čítající 17 000 svazků, refektář s kopií Turínského plátna či Vamberecké mumie. Detailní seznámení s historií Broumovska si pak můžete vychutnat v Muzeu Broumovska, které se také nachází přímo v areálu kláštera. Pod správou kláštera je i další velmi vzácná církevní památka – dřevěný kostel Panny Marie ze 13. století, jedna z nejstarších celodřevěných sakrálních staveb v Evropě. Nejstarší historickou památkou města je samo historické jádro. Procházka po malebném náměstí s dochovanými měšťanskými domy, budovou Staré radnice, městským divadlem a krásně zdobeným Mariánským sloupem uprostřed ve vás vyvolá myšlenky na doby dávno minulé. Dovolená v přírodě na Broumovsku skýtá mnoho podob. V rozmanité krajině si přijdou na své vyznavači cykloturistiky, pro které je v Broumově k dispozici nový cyklodům s úschovnou kol a možností zapůjčení náčiní na opravu kol, pěší turistiky, tak i rodiny s dětmi.  

Krajina Broumovska je protkána také hustou sítí turistických stezek pro pěší výlety různé náročnosti. Několik kilometrů od města ohraničují kotlinu Broumovské stěny, které jsou tvořeny výrazným hřbetem s řadou pískovcových skalních útvarů a roklí. Nejnavštěvovanějším místem je vrchol Hvězda s kaplí hvězdicovitého půdorysu a vyhlídkou, nezapomeňte ale i na další neméně zajímavá vyhlídková místa – např. Kamenná brána, Supí hnízdo, Kovářova rokle, Slavenské hřiby.  

Během vašeho pobytu na Broumovsku určitě navštivte i naše infocentrum. Poradíme vám s tipem na výlet a pomůžeme vám vybrat tu pravou upomínku na vaši dovolenou.

Lucie Lesáková

Informační centrum Broumovska
+420 491 524 168
info@broumov.net
info2@broumov.net
www.broumov-mesto.cz

ZPĚT NA AKTUALITY

Kontakty

Kladské pomezí, o.p.s.
Karlovo náměstí 179
547 01 Náchod

tel./fax: +420 602 190 198
e-mail: info@kladskepomezi.cz
www.kladskepomezi.cz

Sat

Ke stažení