Chvilku strpenínačítám obsah

Kladské pomezí dětem, turistická oblast
Filtrování podle
Aktuality

Vydejte se za (cyklo)turistickým vyžitím do Vysoké Srbské

Datum publikace: 06. 07. 2020

Představujeme vám obec Vysoká Srbská, která leží na česko-kladském pomezí čtyři kilometry na severovýchod od Hronova.

Byl to pravděpodobně rytíř Hron, který Vysokou Srbskou zhruba ve druhé polovině 13. století založil. První písemná zmínka o obci se datuje do roku 1406. K Vysoké Srbské dnes patří ještě osada Závrchy, připomínaná od r. 1836, a Zlíčko, existující již od středověku. Mezi historické objekty obce patří roubené a zděné domy z 19. století a kaple Narození Panny Marie z druhé pol. 19. století, nedávno velkoryse rekonstruovaná. Z dalších sakrálních památek stojí za zmínku kamenný kříž, stojící ve středu obce. O kousek dál nalezneme ve vitríně starou hasičskou stříkačku z r. 1882. V Závrchách se nachází rázovitá zvonička z r. 1901 a sto čtyřicet pět let stará Bohadlova lípa. Vysoká Srbská poskytuje řadu příležitostí pro (cyklo)turistické vyžití. Ve směru od Hronova prochází obcí červená turistická značka, která pokračuje přes Machov dále do Broumovských stěn. Vede tudy i nově vybudovaná cyklostezka č. 4152, vedoucí z Police nad Metují do lázeňského města Kudowa-Zdrój. Z osady Závrchy po modré turistické značce dojdete do Stroužné (polsky Pstrążna) se skanzenem a muzeem lidové kultury. Řadu turistů jistě potěší, že ve Vysoké Srbské dodnes funguje hospoda, kde se točí nejen výborné pivo, ale také se tu každý den znamenitě vaří. Jen pár set metrů od ní je nová rozhledna s výhledem na Krkonoše, Jiráskovy skály, Ostaš, Javoří hory, Broumovské stěny s vrcholem pojmenovaným Božanovský Špičák a Stolové hory s Borem a Hejšovinou, známou z Devatera pohádek bratří Čapků.

Právě k Boru se vztahuje pověst o princezně, do níž se zamiloval Krakonoš, ale princezna ho odmítala, protože měla milého, se kterým chystala svatbu a pro kterého šila svatební košili. Po několikerém odmítnutí se Krakonoš rozzlobil a proměnil princeznu v kámen se slovy, že svou košili nikdy nedošije, neboť od této chvíle na ní smí udělat jen jeden steh ročně. Až svou košili došije, nastane konec světa. Pokud se turista vydá na Policko, bude přecházet přes potok Židovka, spojený s pověstí o nešťastné židovské dívce zavražděné Švédy v době třicetileté války, jejíž otec zemřel žalem na jejím hrobě. Projdete-li okolo vysokosrbského hřbitova směrem k Hronovu a na pláni za Zlíčkem přejdete okolo kříže sv. Josefa, ocitnete se u místa, kde se prý dříve zjevoval duch vysloužilého vojáka. 

Vysoká Srbská je kouzelným koutem našeho regionu, kde na vás čeká šťastné soužití divotvorné krajiny, pestré historie, tajemných pověstí, krásných výhledů a kulinářských zážitků. Na viděnou u nás!

Text: Josef Klučka
Foto: Miloš Kaválek
ZPĚT NA AKTUALITY

Kontakty

Kladské pomezí, o.p.s.
Karlovo náměstí 179
547 01 Náchod

tel./fax: +420 602 190 198
e-mail: info@kladskepomezi.cz
www.kladskepomezi.cz

Sat

Ke stažení