Chvilku strpenínačítám obsah

Kladské pomezí dětem, turistická oblast
Filtrování podle
Aktuality

Co nového vás čeká na Českoskalicku

Datum publikace: 03. 07. 2020

Letošní letní turistická sezona na Českoskalicku proběhne ve znamení oslav dvoustého výročí narození Boženy Němcové.

Nejstarší literární muzeum v Čechách, Muzeum Boženy Němcové, v letošním roce prochází velkou proměnou. V minulém roce se definitivně uzavřela společná historie s Muzeem textilu a letos si i v něm připomeneme dvousté jubileum spisovatelky, jejíž dětství a dospívání je spojené s Českou Skalicí, respektive s Ratibořicemi.

Prohlídku muzea začnete v Jiřinkovém sále, kde na vás čeká úspěšná výstava Ty děti mi největší starost dělají. K vidění je také výstava Babička ve filmu. Po více než třiceti letech byla letos otevřena nová stálá expozice připomínající odkaz Boženy Němcové. Pokud se rádi procházíte, můžete využít nově udržovanou trasu podél řeky Úpy od Muzea Boženy Němcové směrem k lávce v Podskalní ulici, kudy se pohodlně přesunete k areálu Barunčiny školy. Zde bude do 30. září zpřístupněna výstava Babička 165, odkazující na vydání známé novely, a to netradičním, interaktivním způsobem. S výročím Boženy Němcové souvisí i mnoho plánovaných kulturních akcí. Pro ty, kdo si chtějí letošní významné jubileum uchovat v paměti, jsou připraveny zbrusu nové upomínkové předměty – stylové záložky do knížky a postavičky z knihy Babička z kukuřičného šustí. Nechybí ani klasický sortiment v podobě pohledů či výročních turistických známek.

Vše zakoupíte i v Regionálním informačním centru v České Skalici, které rovněž chystá novinky na letní sezonu: Rozšíří sortiment certifikovaných regionálních produktů a literatury s lokální tematikou. Mimo to se opět budete moci zúčastnit oblíbených komentovaných prohlídek.

Vycházky s vlastivědným zaměřením vás každou prázdninovou středu zavedou z České Skalice do malebného Babiččina údolí. Po cestě se dozvíte mnoho zajímavostí nejen o městě a údolí, ale také o Boženě Němcové nebo vodní nádrži Rozkoš.

Bližší informace naleznete na www.ceskoskalicko.cz. Rezervace je nutná: tel.: +420 773 578 112, případně na emailu: infocentrum@ceskoskalicko.cz.

To však není ani zdaleka vše, co jsme si pro vás připravili, přijďte se přesvědčit sami. Těšíme se na vás!

Text: Radka Jansová
Foto: Jan Záliš, Muzeum Boženy Němcové 
ZPĚT NA AKTUALITY

Kontakty

Kladské pomezí, o.p.s.
Karlovo náměstí 179
547 01 Náchod

tel./fax: +420 602 190 198
e-mail: info@kladskepomezi.cz
www.kladskepomezi.cz

Sat

Ke stažení