Kam na výlet v Kladském pomezí?

Milí partneři, přátelé a příznivci Kladského pomezí,

léto uteklo jako voda a nejbarevnější období v roce je před námi. Kam na kolo, za kulturou, do přírody nebo za deště?

Čtěte dál a dozvíte se více...

 

Za vodou

Za chutí

Za příběhy

Za zábavou

Znáte regionální produkty Kladského pomezí? Poznejte, kdo za jejich výrobou stojí. Ve spolupráci s informačními centry Kladského pomezí jsme si pro vás připravili workshopy s regionálními výrobci. Můžete tak nahlédnout pod pokličku při výrobě regionálních produktů a vyzkoušet si například zdobení perníčků nebo výrobu svíček a šperků. Kompletní nabídku regionálních výrobků najdete na našich stránkách kladskepomezi.cz.

vše o workshopech

Objevte Kouzelný zámek

Kouzelný zámek v NMnM opět otevírá brány již v polovině měsíce října!
Určitě se máte na co těšit. Místnost kde se vaří lektvary, Percivalovy zahrady se zvířatky a spoustu dalšího!

více informací

Užijte si podzim v Treesu

S nadcházejícím podzimem a zimou nabitý program v oblíbené Zahradní kavárně Trees v Červeném Kostelci nekončí. Těšte na koncerty, trhy, workshopy a mnohem víc!

více informací

Podzim v lázních Velichovky

Těšit se můžete na příjemné ubytování v krásném do barev halícím se lázeňském parku. Svěřte své tělo do rukou zdejších odborníků a nechte se rozmazlovat. 

více informací

Na cyklovýlet Kladským pomezí i na podzim

Vydejte se s námi po stopách Cyklotoulek. Projedeme podhůří Jestřebích hor, šlápnete do pedálů s námi?

více informací

Důl Bohumír je otevřený po celý rok

Prázdniny skončily, ale turistická sezona v dole Bohumír běží dál. Přijďte se k nám schovat před nepříznivým počasím a zavítejte do nitra země. 

 

více informací

Zavítejte o podzimních prázdninách na Den informačních center

V novoměstském IC se uskuteční speciální akce v rámci projektu Týden informačních center pod hlavičkou oborového sdružení ATIC.

více informací

Co je nového u našich regionálních výrobců?

Užijte si barevný podzim s šálkem horkého nápoje Camellus.

Unikátní spolupráce DARRÉ a Lucie Benešové na nové kolekci.

Medové perníčky Ivety Pokorné na Kuronských slavnostech.

V Jaroměři to na podzim žije

Svatomartinské slavnosti, slavnostní zakončení sezony v Josefově, Street food piknik nebo třeba farmářské trhy. O bohatý doprovodný program nebude nouze.

více informací

Šlápněte do pedálů nebo dorazte po svých s batohem na zádech.

Zažijte bujaré festivaly, ochutnejte místní pochoutky nebo si vyzkoušejte staročeský život a poznejte tradiční metody zpracování potravin nebo výroby šatstva. Prozkoumejte hluboká údolí i strmá skaliska, vystoupejte vysoké rozhledny a nechte se unést nejkrásnějšími výhledy. Objevte kouzlo vojenské historie i odlehlých řopíků. Žhnoucí západy slunce jsou odměnou za každý den strávený v Kladském Pomezí.

Zkrátka Rozkoš cestovat.

Kontakt

info@kladskepomezi.cz

+420 737 291 022

Kde nás najdete?

Kladské pomezí o.p.s.

Karlovo náměstí 179

Náchod 547 01

Sledujte nás

Facebook
Instagram

Podzimní putování krajinou příběhů

 

Prozkoumejte s námi krajinu příběhů a poznejte osobnosti, které ovlivnily Kladské pomezí. 

 

Kladské pomezí je neuvěřitelně bohatým regionem v počtu slavných osobností, které se zapsaly do dějin české historie. Územím rezonují celosvětově známá jména jako Božena Němcová, Alois Jirásek, Josef Škvorecký nebo sourozenci Čapkovi. Díky našim projektům Božena a Čapek můžete navštívit místa, kde žili, tvořili nebo která je inspirovala pro jejich tvorbu.

 

Znáte ale příběhy těch, jejichž jména nejsou tolik k slyšení, ale jejich stopy se zde propsaly do známých míst a jsou k vidění dodnes?

 

Prvním takovým je Dušan Samo Jurkovič – slovenský představitel secesní architektury. Jeho největším dílem ve východních Čechách byla rekonstrukce a úprava novoměstského zámku. Věděli jste například, že zimní zahradu vyzdobil kameny z řeky Metuje? Jemu typická lidová architektura se propsala do dřevěného přemostění mezi terasou a zámeckou zahradou. Tato originální lávka budí zájem turistů z celého světa. Na zámku se také zasloužil o revitalizaci zámecké zahrady. Láká vás návštěva zámku? Pak určitě navštivte i nově otevřenou expozici Kouzelný zámek, která okouzlí nejen ty nejmenší. 

 

Mezi jeho další neméně známa díla patří přestavba mlýna v Pekle na výletní restauraci. Vytvořil stavbu, která přesně zapadla do okolního prostředí. U restaurace můžeme vidět mlýnské kameny jako stoly, mlýnské kolo na stropě uvnitř restaurace, a z okapů chrlí vodu čerti. Mezi turisty je Peklo oblíbeným cílem na výlet obzvláště pak pro cyklisty. 

 

Za zmínku stojí i stojí Bartelmusova vila nedaleko lázní Rezek, která není přístupná veřejnosti, ale můžete si jí prohlédnout alespoň zvenku. Právě při práci na této vile se sblížil s Boženou, svojí budoucí manželkou. Můžeme tak tvrdit, že práce na Novoměstsku a Náchodsku patřila do šťastného období Dušana Jurkoviče.

 

Náchodským rodákem je český stavitel a architekt Jan Letzel, který dlouhou dobu působil v Japonsku. V Hirošimě projektoval dům, který jako jediný v epicentru výbuchu přestál americký útok atomovou bombou. Nově můžete ve Spolkovém domě v Náchodě navštívit expozici, kde najdete dobové fotografie, jeho osobní předměty, a dokonce fragmenty stavebních kamenů Atomového dómu. Expozice Jana Letzela není jednou expozicí spolkového domu. Ve stejných prostorách můžeme navštívit věrnou kopii pověstné pracovny Josefa  Škvoreckého nebo se začíst do některé z jeho knížek za zvuku jazzové hudby, kterou tak miloval.

 

Zajímá vás, kdo postavil Wenkův dům v Jaroměři, kdo byl architektem Jiráskova divadla nebo co má známý režisér a scénárista Miloš Forman společného s Náchodem? To a mnohem více se dozvíte na našem webu kladskepomezi.cz, kde vás pravidelně informujeme o novinkách, kulturních akcích a dáváme vám ty nejlepší tipy na výlet!